Vogelwacht Rutten

Vogelwacht ruttenAlgemeen

Weidevogelbescherming is een serieuze boeiende zaak en een onderdeel van de agrarische bedrijfsvoering. Bovendien duurt het toch al gauw 1 jaar, afhankelijk van natuurkennis uiteraard, voordat iemand helemaal zelfstandig als weidevogelbeschermer op pad kan gaan. De praktijk is de beste leermeester en onze ervaring is dat als je wekelijks in het veld actief bent, mensen het snelste leren. Hierbij is samenwerking tussen boer en vrijwilliger ook van belang. Gedurende het weidevogelseizoen leer je de veranderingen in de natuur waarnemen en blijkt het niet zo eenvoudig nesten in het gras en op de akkers te vinden. Belangrijk is dat de nesten gevonden zijn vóórdat de werkzaamheden, zoals maaien, beweiden, ploegen etc. plaats vinden. Het geeft grote voldoening als je later ziet dat nesten zijn uitgekomen en de kuikens ergens met de ouders rondlopen.

Opleiding

Enige kennis van zaken voordat je het veld in gaat is wel wenselijk. Daartoe worden gedurende de wintermaanden, bij voldoende belangstelling, drie cursusavonden aangeboden via Landschapsbeheer Flevoland. Je krijgt daar informatie over de verschillende weidevogels, herkenning van gedrag en legsels, zoekmethoden van de nesten, bedreiging en bescherming van de legsels en pullen, het registreren van de nesten en de agrarische kant van de zaak. Verder geven we informatie over de organisatie.

Veldwerk

Heb je geen ervaring met weidevogelbescherming, dan hoef je niet bevreesd te zijn zo het veld in te moeten. Mensen die zich aanmelden gaan mee met een ervaren zoeker om op een vast bedrijf te gaan zoeken. Dit regelen we uiteraard in overleg. Een paar laarzen en een goede veldkijker zijn de attributen die je nodig hebt. Door middel van het gedrag van weidevogels kan men nesten lokaliseren. Hierna kan men gericht gaan zoeken.
Eenmaal een nest gevonden wordt dit nest gemarkeerd dmv een stokje zodat het nest gemakkelijk door de boer of vrijwilliger weer is terug te vinden. Afhankelijk van de locatie van het nest worden er in overleg met de boer noodzakelijke beschermende maatregelen genomen.

Beschikbaarheid

Wij verwachten van vrijwilligers dat ze, als het even kan, vanaf eind maart tot half juni totaal per week ongeveer 4 uur inzetbaar zijn voor het veldwerk. (bijv. 2x 2uur)

Overige

De vereniging organiseert aan het begin van het seizoen de zg startavond en aan het einde een avond waarop de resultaten worden geëvalueerd. De vereniging stelt zich ook ten doel de kennis van de weidevogels in het bijzonder onder haar leden te versterken. Dit o.a. door het uitnodigen van gastsprekers en het organiseren van een jaarlijkse excursie.

Aanmelden

Aanmeldingen bij voorkeur per e-mail op het adres van de secretaris van onze vereniging: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of van de voorzitter Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.