De natuur in de Noordoostpolder

De Noordoostpolder kent een gevarieerde flora en fauna

Anders dan de naam polder zou doen vermoeden is het landschap van de Noordoostpolder zonder meer gevarieerd te noemen. Grasland, bossen en het open water van de randmeren wisselen elkaar af en bieden voor elk wat wils. Er zijn dus vele mogelijkheden voor een heerlijk dagje uit in de natuur!

ooievaarsVogels in de Noordoostpolder

Grote aantallen weidevogels leven in de Noordoostpolder. Deze weidevogels nestelen zich in het voorjaar in steeds grotere aantallen en verscheidenheid in het grasland of zij vinden broedplekken in de met stro bedekte tulpenpercelen. Ook leven hier verschillende soorten roofvogels, die de Noordoostpolder als hun leefgebied zijn gaan beschouwen.

 

 

graslandenDe graslanden van de Noordoostpolder

Op de graslanden van de Noordoostpolder vindt u een diversiteit aan fauna. Zo vindt u er een groot aantal soorten amfibieƫn, libellen en vlinders. Maar ook minder bekende diersoorten kunt u in het wild tegenkomen. Zo grazen er op de graslanden van het Kraggenburgerveld en Kadoelerveld Schotse Hooglanders.

De bossen van de Noordoostpolder

Bossen zijn misschien niet het eerste waar u aan denkt bij de Noordoostpolder. Toch liggen er in de Noordoostpolder enkele prachtige bosgebieden die zijn aangeplant op veengrond die te arm was voor landbouw. Tussen Vollenhove, Ens, Marknesse en Kraggeburg ligt het Voorsterbos waar u heerlijk kunt wandelen en fietsen. In het Waterloopbos ligt het waterloopkundig laboratorium met proefopstellingen die als basis hebben gediend voor de ontwerpen van onder andere de Deltawerken en de havens van Vlissingen en Laos. Nabij Kuinre vindt u het Kuinderbos. Het grootste en oudste bos van de Noordoostpolder. Het Kuinderbos typeert zich door de verscheidenheid aan bijzondere flora en fauna. Hier vindt u tussen de bomen nog steeds schelpen. Het ultieme bewijs dat het gebied vroeger de bodem vormde van de Zuiderzee.

geploegd land met voren

De randmeren van de Noordoostpolder

In het zuiden wordt de Noordoostpolder begrensd door randmeren als het Ketelmeer, het Zwarte Meer en het Kadoelermeer met zijn gevarieerde oeverkanten waarin tal van rietvogels huizen. In het Zwarte Meer ligt het onbewoonde Vogeleiland. Hier broeden minstens 60 soorten vogels, waaronder de havik, grote karekiet, nachtegaal en blauwborst.